środa, 1 sierpnia 2012

Trochę historii – skąd się wzięła piramida pokarmowa

Ta powszechnie znana piramida pokarmowa została wprowadzona w 1992 roku przez Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) i ogólnie przyjęta na świecie, również w Polsce. Dopiero po wielu latach pojawiły się i dotarły także do nas zarzuty, że piramida ta nie tylko się nam nie przysługuje, ale też może szkodzić naszemu zdrowiu, służy natomiast interesom amerykańskiego rolnictwa i przemysłu spożywczego. Pochodziły one od dra Waltera Willetta z Uniwersytetu Harvardzkiego, który w 2001 roku, opierając się o nowe badania i z uwzględnieniem założeń diety śródziemnomorskiej, stworzył nową piramidę zdrowego żywienia. Swoje poglądy opisał w książce „Eat, Drink and Be Healthy: The Harvard Medical School Guide to Healthy Eating”, obiecując już w tytule zdrowsze, lepsze życie.

Przypomnę pokrótce zasady starej piramidy – podstawą prawidłowego odżywiania są w niej  produkty mączne – pieczywo i makarony, ryż i kasze, kolejny poziom stanowią warzywa i owoce, następny mięso i nabiał a tłuszczy i słodyczy, umieszczonych na wierzchołku piramidy, należy unikać. Warto jeszcze podkreślić, że piramidę tą zmienia się co parę lat, ale zmiany są nieznaczne, dlatego mało o nich słychać. Jednak właśnie ta piramida z 1992 roku, mimo że nie najnowsza, jest najchętniej wykorzystywana na opakowaniach pieczywa i płatków, co nie powinno dziwić.

1 komentarz:

  1. dodam że słodycze i inne samobójcze rzeczy najlepiej zjadać przed 12-13 :D

    OdpowiedzUsuń